Viden
Shopify eller Magento – Her er fordele og ulemper

Et valg eller genvalg af shopsystem er noget, som kræver en grundig overvejelsesproces. Valget af system har nemlig en del at sige for, hvor stor succes du får med din shop. Der er desværre heller ikke ét enkelt rigtigt valg. Det rigtige system til dig vil afhænge meget af dine behov nu og i fremtiden. I denne sammenligningsserie forsøger vi at skabe et overblik over fordele og ulemper ved de forskellige shopsystemer. Hvis du har spørgsmål eller gerne vil have hjælp til den videre proces med et system er du velkommen til at tage fat i mig.

 

Hvad er Shopify

Shopify er et såkaldt closed-source-system. Det betyder, at du har en række begrænsninger i din tilpasning af systemet. Samtidig betyder det også, at systemet som udgangspunkt er mere sikkert end open-source-systemer. Shopify er udviklet med henblik på, at alle skal kunne finde ud af at drive en shop. Systemet tilbyder et brugervenligt interface, hvor det er let at navigere og finde de ting, som man leder efter. Samtidig kommer systemet også med markedets måske bedste checkoutflow out-of-the-box. Med andre ord er Shopify et solidt system, der vil kunne gøre det rigtig godt for dig.

Hvad er Magento?

Hvad er Magento (2)

Magento har i mange år været et af de mest kendte og udbredte shopsystemer på markedet. Der er tale om en fullblown shopløsning, der stortset kan alt hvad du har behov for og kunne få behov for i fremtiden. Løsningen tilbyder en avanceret shophåndtering, som gør det muligt for dig at håndtere rigtig mange produkter og skalere din shop på tværs af lande mm. Magento 2 er ved at blive rullet ud, og juni 2020 lukkes for sikkerhedsopdateringer til Magento 1.9. Når vi taler om Magento i teksten er det derfor Magento 2 vi har taget udgangspunkt i.

 

Shopify eller Magento? Hvad skal jeg vælge?

Hvilket af de to systemer du skal vælge at gå med er meget op til dine behov. Både i dag, men også i fremtiden. At skifte system senere hen er selvfølgelig en mulighed, men det vil altid være forbundet med ekstra arbejde at gøre det.

 

Hastigheden på Magento og WooCommerce

Hastigheden: Hvilken platform er bedst?

Hastighedsoptimering er et vigtigt element for enhver shop i dag. Det har både noget at sige når din potentielle kunder navigerer rundt på siden. Er siden for langsom vil kunden finde et andet sted. Google lever af at servere de bedste søgeresultater / brugeroplevelser til de søgende. Derfor vil din side også tabe rangering, hvis Google kan se, at hastigheden ikke er optimal på din shop.

Der er ikke rigtig nogen konkurrence på dette parameter. Ud ad boksen giver vi præmien for det hurtigste system til Shopify. Magento er et utrolig tungt system, og der skal en del arbejde til før man kan få tilfredsstillende resultater ift. hastigheden. Det er langt hurtigere og nemmere at opnå på Shopify-platformen.

Hos Pandi Web hjælper vi dagligt med at analysere og hastighedsoptimere sider. Vi har bl.a. udviklet vores eget værktøj, audits.pandiweb.dk, der henter resultater fra en lang række værktøjer og sammenligner disse. Vi kan derfor give en anbefalet liste af de lavesthængende frugter, der kan plukkes på din eksisterende shop ifbm. hastighedsoptimering.

 

Brugervenlighed i Magento 2 og WooCommerce

Brugervenligheden i administrationen

Brugervenligheden vil meget være en præferencefaktor. Hvis det havde været Magento 1 vi havde talt om havde Shopify vundet med længder. Magento 2 har dog fået et komplet redesign. som er langt mere i tråd med nutidens standard. Det giver et rigtig fint overblik både på startsiden, men er også langt nemmere at navigere i end tidligere. Shopify har et simpelt, men effektivt interface, som gør det let for dig at styre din shop i det daglige. Magentos kan virke en smule mere forvirrende, men det er fordi systemet kan langt flere ting og derfor indeholder flere menuer.

 

Hvor meget vil du selv kunne lave på din webshop

Hvor meget vil du selv

Som udgangspunkt vil vi næsten altid råde dig til, at du ikke skal rode med design og opsætning af din shop. Det anbefaler vi kun, hvis du er helt nystartet da din tid er brugt bedre andet sted når du begynder at have omsætning og skal vækste salget. Uanset hvad vil Magento dog formentlig være den dyreste løsning for dig hvis vi taler udviklingstimer. I Shopify er du mere låst, og der er derfor heller ikke så mange tekniske ting at tage stilling til og sætte op. I Magento skal du/udvikleren forholde sig til et hav af cacheindstillinger, indekseringer og meget mere.

 

Muligheden for at skræddersy funktioner i WooCommerce og Magento 2

Mulighed for at skræddersy nye funktioner

I denne kategori er Magento vinderne uden tvivl. Shopify har som udgangspunkt fin mulighed for udvidelse af især frontendfunktionalitet via addons til løsningen. Da der er tale om en closed-source-løsning vil der dog være begrænsninger for, hvad de enkelte addons kan hjælpe dig med. Hvis du har et behov for at skræddersy funktionaliteter på tværs af din shopløsning både i front- og backend vil Magento derfor være den rigtige løsning for dig. I Magento kan alt skræddersys ned til mindste detalje, det kan du ikke i Shopify.

 

Kan du skalere Magento 2 og WooCommerce

Hvor skalerbare er systemerne?

Vinderen i denne kategori er forskellig afhængig af, hvad man måler på. Hvis man taler om muligheden for at skalere antal besøgende fra det ene øjeblik til det andet vil Shopify formentlig være den bedste løsning. Din løsning er hosted i Shopifys serverpark, som hurtigt kan skalere med dine behov. Det er dermed ikke sagt, at du ikke kan få den samme skalerbarhed i en Magento-løsning, men det vil kræve en lidt større investering i den indledende serveropsætning end det vil hos Shopify.

Hvis skalerbarhed defineres som muligheden for at udvide din shop i takt med, at du vokser, så vil Magento være vinderen her. Shopify har i en del år haft begrænsninger, hvis du vil sælge i flere lande eller have flere valutaer. Det er en problematik, som der arbejdes med hos Shopify, men det er en begrænsning, der har vist loftet i en closed-source-løsning. Magento kommer allerede ud af boksen med et af de mest avancerede e-commerce-systemer på markedet. Det betyder, at du vil have en kæmpe værktøjskasse til rådighed fra dag 1 og vil kunne trykke på langt flere knapper end i en Shopify-webshop.

 

Hvor sikker er WooCommerce og Magento 2

Sikkerhed: Hvor stor er risikoen for at blive hacket?

Sikkerheden er et virkelig vigtig element på en hjemmeside i dag. Det er uanset om du har en shop eller ej. Open-source systemer som Magento vil i udgangspunktet være mere udsatte for hackingforsøg end closed-source som Shopify. Dette skyldes, at man pr. definition kan se koden i open-source løsninger. Derfor vil man også bedre kunne kigge i koden og finde sikkerhedshuller man kan udnytte. Når det er sagt kan man dog godt gøre et Magento-site sikkert. Det handler primært om at holde løsningen opdateret og lukke eventuelle sikkerhedshuller løbende. Det er noget, som din udvikler kan stå for.

 

Hvordan er checkout i Magento 2 og WooCommerce

Checkout

Checkoutdelen vinder Shopify. Checkoutflowet i løsningen er intuitiv og let at benytte for brugeren. Dertil kommer, at den er ens på rigtig mange Shopify-shops. Derfor har mange kunder vænnet sig til den og på den måde er flowet også velkendt for mange. Når det er sagt er det fint muligt at tilpasse Magento-flowet, så det minder om checkoutflowet i Shopify. Det tager bare noget tid. Magento checkoutflowet er heller ikke dårligt ud ad boksen, folk kender bare Shopifys langt bedre og er vant til at bruge det. Magento-flowet kan omvendt langt bedre tilpasses så det passer til din forretning og dit brand.

 

Hosting af Magento 2 og WooCommerce

Hosting (og SSL-certifikat)

Prisen på hosting vil højest sandsynlig være billigere for dig på Shopify. Magento er en tung løsning og den koster derfor også mere at hoste (også end eksempelvis WooCommerce-shops). På en Shopify-løsning er du hostet i Shopifys serverpark og skal derfor ikke bekymre dig om skalering mv.. Med en Magento-shop skal du finde en hostingudbyder, som du stoler på. Hos Pandi Web drifter og vedligeholder vi til dagligt mange Magento-shops. Så tag fat i os, hvis du ønsker et tilbud på drift og vedligeholdelse.

 

Linkstrukturen i WooCommerce og Magento 2

Linkstruktur

Den umiddelbare linkstruktur på Shopify og Magento er nogenlunde lige god. Hvis du begynder at få specifikke behov for URL-regler eller eksempelvis flere sprog, så vil Magento dog klart være den bedste løsning. Her er der større mulighed for at tilpasse URL-strukturen præcis til de behov, som du måtte have. Magento giver også en god mulighed for at styre dine links og selv oprette 301-redirects mv. i selve administrationen.

 

SEO i WooCommerce og Magento 2

SEO

SEO er en væsentlig del af enhver shop. I teorien har du kontrol over mere i Magento-regi, men der vil her også være mere der kan gå galt. Til det “normale” SEO-behov vil du derfor have et fint udgangspunkt Shopify, hvor der ikke er ligeså stor risiko for, at noget går galt. Står du overfor en migrering til et af de to systemer vil du typisk have en lidt større kontrol over selve migreringsdelen med Magento.

 

Content-marketing i WooCommerce og Magento 2

Content-marketing

Hvis vi taler content-marketing i den forstand, at du eksempelvis vil benytte en blog til at drive besøgende til din shop, så vil Magento nok være det sted, hvor du har størst mulighed for at gøre dette. Det vil ikke være det optimale (sammenlignet med WooCommerce), men du vil have større muligheder end i Shopify. Står du derfor med et stort behov for en blog eller forskellige kampagnesites vil Magento nok være vinderen her.

 

Hvor mange produkter kan du have i WooCommerce og Magento 2

Hvor mange produkter kan du have i Shopify og Magento?

Der findes ikke en begrænsning på, hvor mange produkter du kan have i hvert af shopsystemerne. Med Magento har du dog større muligheder for at gøre dashboardet overskueligt hvis du har rigtig mange produkter. Derfor kan det være vejen at gå, hvis det er tilfældet. Magento er også et større system end Shopify, og du vil derfor have større muligheder for unikke prisregler mv..

 

Hvad koster udvikling i Magento 2 og WooCommerce

Prisen på grisen

Udviklingstimerne vil formentlig være dyrere på Magento-udviklere end Shopify-udviklere. Det skyldes bl.a. at Magento er et større og mere komplekst system at arbejde med. Du vil derfor kunne opleve, at ting tager længere tid at lave end hvis det eksempelvis havde været Shopify. Omvendt har du også langt flere muligheder for at skræddersy shoppen præcis til dine behov. Hvis det er et vigtigt parameter er det måske investeringen værd.

 

Hvilket dashboard er bedst? Magento 2 eller WooCommerce

Oversigt (Dashboard)

Her vil vinderen afhænge af præferencer. Shopify vil ved første øjekast måske have det mest overskuelige dashboard, men Magento vil kunne udvides med præcis de data du ønsker at se. Det vil igen her afhænge af kompleksiteten og ambitionsniveauet for din forretning.

 

Her kan du se, hvordan Magento-dashboardet kan se ud:

Magento dashboard

Her kan du se, hvordan Shopify-dashboardet kan se ud:

 

Migrering til Shopify eller Magento

Hvis du har en eksisterende shop vil et vigtigt punkt være din migrering fra den gamle shop til den nye platform. Migreringsprocessen er mere eller mindre den samme hvad enten du vælger at gå til Shopify eller Magento. Det er vigtigt, at du får styr på dit indhold og sørger for korrekte 301-redirects. Derudover vil produktmigreringen være en af de vigtigste opgaver så du får al relevant data med fra den gamle shop. Magento vil give dig en lidt større kontrol over processen og dermed sikre, at alt sker korrekt.

 

Supportmuligheder

Her vil Shopify formentlig vinde i de fleste tilfælde. Shopify har 24/7-support, som kan hjælpe dig, hvis der er noget du har behov for. Det er dog vigtigt at have in mente, at supporten er på engelsk og primært kan hjælpe dig, hvis det er brugsmæssige ting du har behov for. Du kan således ikke få support til at videreudvikle din shop eller rette fejl. Her vil du ligesom i andre systemer skulle bero dig på din udvikler. Trygheden i at have en supportlinje der altid er på er dog noget der kan vægte højt for nogle.

 

Hvilke integrationer findes der til Magento 2 og WooCommerce

Integrationer

Her afhænger det lidt af, hvilke ønsker du har til integrationer. Som udgangspunkt vil Magento dog blive vinderen her.. Shopify udvides hele tiden med nye integrationsmuligheder, men fordi det er closed source er mulighederne bare mere begrænset end i open-source-løsninger. Du vil derfor opleve, at du kan få lavet flere ting i dine integrationer til Magento.

 

Overdragelse af Magento 2 og WooCommerce-shops

Overdragelse

Overdragelsen fra én udvikler til en anden vil formentlig være en større opgave i Magento. Det skyldes bl.a., at systemet er langt større, men også at Magento-shops har tendens til at være større end Shopify-shops har.

 

Så hvad skal jeg vælge?

Ovenstående burde give dig en god idé om, hvad de forskellige systemer er gode til out-of-the-box. Begge systemer kan nærmest tilpasses uendeligt. Det handler derfor om dine ambitioner nu og her, men også om, hvad du gerne vil med shoppen nu og om flere år. Hvis du har en eksisterende shop er det vigtigt du har fokus på en korrekt migration for ikke at tabe rangering på søgemaskinerne i forbindelse med flytningen. Hvis du har en eksisterende shop bør det dog alt andet lige være nemmere for dig at forstå dine behov nu og i fremtiden.

 

Er du stadig i tvivl? Så tag fat i os på [email protected].

Seneste artikler
Shopify News – December
Shopify News – November 2023
Shopify News – Oktober 2023
Shopify News – December
Shopify News – November 2023